12th OCM Question Paper 2022 with Solution | Maharashtra Board (Download Free Pdf)

12th OCM Question Paper 2022 with Solution

12th OCM Question Paper 2022 with Solution
12th OCM Question Paper 2022 with Solution

12th Commerce OCM Textbook Solutions

Chapter Name Solution Link
1) Principles of ManagementClick Here
2) Functions of ManagementClick Here
3) Entrepreneurship DevelopmentClick Here
4) Business ServicesClick Here
5) Emerging Modes of BusinessClick Here
6) Social Responsibilities of BusinessClick Here
7) Consumer ProtectionClick Here
8) MarketingClick Here

Check out other posts related to 12th Commerce

Textbook Solutions of 12th Commerce (All Subjects)Click Here
Free pdf of 12th Commerce Textbooks Click Here
12th Commerce IT MCQ Preparation (Online Test)Click Here
12th Commerce Paper Pattern and Chapter Wise Marks DistributionClick Here
Sample Paper of 12th Commerce for PracticeClick Here
Solved Sample papers of 12th Commerce to improve Paper PresentationClick Here
Old Question Papers of 12th Commerce with solution (All Subjects)Click Here

Students Appearing for Maharashtra 12th Class Exam need to Get Familiar with the Exam Pattern and Question Paper design. They Should also know the Marking Scheme of the Upcoming Maharashtra 12th class Exam 2021, Students who are Searching for Maharashtra 12th Class Question Paper 2021 can Find the Complete list of Subject Wise Annual, Supplementary & Model Question Paper of New Syllabus

12th OCM Question Paper 2022 with Solution

Q. 1. (A) Select the correct option and rewrite the sentences :                      (5) {20}

1) Member of organization should receive orders from …………. .
a) many superiors
b) one superior
c) all superiors

2) The functions of mangement ends with …………….. .
a) Directing
b) Staffing
c) Controlling

3) Start up India is an intiative of the …………. .
a) RBI
b) Government of India
c) World Bank

4) Making timely payment of proper taxes is the responsibility of organisation towards ……….. .
a) shareholders
b) customers
c) government

5) In online shopping customers put the product in the ……….. .
a) shopping mall
b) shopping cart
c) shopping bag

(B) Match the pairs :         (5)

Group ‘A’Group ‘B’
a) Agro tourism1) Tangible in nature
b) Business Services2) 1930
c) Scientific management theory3) Use of digital media
d) Sale of Goods Act.4) Rural tourism
e) Digital Marketing5) Henry Fayol
6) 1956
7) Intangible in nature
8) Use of traditional media
9) Medical tourism
10) F.W. Taylor

Answer
A-4 , B-7 ,C-10 ,D-2 ,E-3

(C) Correct the underlined word and rewrite the following sentences :   (5)

1) Decentralization means concentration of powers and authorities at a specific position. (Centralization)
2) Overdraft facility is available for savings bank account holder. (current)
3) In India, sellers are widely dispersed and are not united. (buyers)                     
4) KPO includes less knowledge based and specialized work. (more)
5) Insurance helps to maximize the risks in the business. (minimize)

(D) Arrange in proper order :                               (5)

1) Controlling, Organizing, Planning.
Answer: Planning, Organising, Controlling

2) Accident, Taking the policy, Claim.
Answer: Taking the policy, Accident, Claim

3) Placing an orders, Cash on delivery, Registration
Answer: Registration, placing and order, cash on delivery

4) District Judge, Supreme Court Judge, High Court Judge.
Answer: District Judge, High Court Judge, Supreme Court Judge.

5) Grading, Market Planning, Distribution.
Answer: Market Planning, grading, distribution

Q. 2. Explain the following terms/concepts : (Any Four)                                  (12)

1) Organising
Answer: Organizing is the process of identifying, bringing the required resources together such as men, money, material, machine and method, grouping and arranging them properly for achieving the objectives. In planning, the management decides what is to be done in the future whereas the organizing function decides the ways and means to achieve what has been planned. This function is important for the execution of the plans which have been prepared by top level management people.
The synchronization and combination of workforce, physical, financial, and information resources are established in the process of organizing.

2) Insurance
Answer: Insurance is a means of protection from financial loss. It is a form of risk management, primarily used to hedge against the risk of a contingent or uncertain loss. Insurance is a contract between the insurer and the insured, whereby the insurer agrees to compensate the insured against loss. The insured has to pay a certain fixed sum of money on timely basis to the insurer.

3) E-business
Answer: The term ‘E-business’ i.e electronic business is derived from the terms e-mail and e-commerce.
E-business or electronic business is the administration of conducting business via the internet. This would include the buying and selling of goods or services, along with providing technical or customer support through the internet.

4) Place concept of market
Answer: The term market is commonly understood as the place where transaction of buying and selling of goods and services takes place in exchange for money or money’s worth. It is the place where buyers, sellers, and other intermediaries come together and exchange goods or services.
In olden days, place played an important role in defining market. But in the age of information technology, the term ‘market’ has a wider meaning than just a place.

5) Lok Adalat
Answer: Lok Adalat is an effective and economical system for quick redressal of public grievances. It can also be referred to as ‘People’s Court’.
It is established by the government to settle disputes by compromise. The aggrieved party can directly approach the Adalat with a grievance, issues are discussed on the spot, and decisions are taken immediately. Resolution of disputes by Lok Adalat gets statutory recognition. e.g. MSEDCL, MSRTC, Railway Authority, Insurance Companies, Banks, etc. organize regular Lok Adalat.

3) Outsourcing
Answer: Outsourcing is the process of contracting a business function or any specific business activity to specialized agencies mostly the non-core areas such as sanitation, security, household pantry etc. are outsourced by the company. The company makes a formal agreement with the agency.
The company benefits in two ways.
i) It reduces its own cost
ii) It uses the expertise of the firm which specializes in a particular kind of service.

Q. 3. Study the following case/situation and express your opinion : (Any Two) (6)

In ABC Company, Mr. Patil gives instructions to the employees working under him, provides guidance, and motivates them for their best performance. On the other hand, Mr. Joshi takes an effort to harmonize the work done by the employees of different departments while achieving organizational goals. Mr.Dubal is looking after the arrangement of required resources for the business organization.
Mention the name of employee engaged in following functions:
(a) Organization
(b) Direction
(c) Coordination

Solution:
a) Mr. Dubal is engaged in the organizing function because he is looking after the arrangement of required resources for the business organization.
b) Mr. Patil is engaged in the function of directing as he gives instructions to the employees working under him, provides guidance, and motivates them for their best performance.
c) Mr. Joshi is engaged in the function of coordination as he makes an effort to harmonize the work done by the employees of different departments while achieving organizational goals.

2) Mr.Rajaram is a young MSc (Agri) degree holder, M.Sitaram is a commerce graduate. Mr.Rajaram is willing to start an Agrotourism center in his village. Mr. Sitaram is willing to work as an accountant in a private company.
a) Find out the desire of Mr. Sitaram.
2) What is the desire of Mr. Rajaram?
3) Which qualification is acquired by Mr. Sitaram.

Solution:
1) Mr. Sitaram is willing to work as an accountant in a private company. Therefore he want to work as an employee.
2) Mr.Rajaram is willing to start an Agrotourism center in his village. He wants to be an Entrepreneur.
3) Mr. Sitaram acquired a qualification of Graduation in commerce.

3) Ajay purchases some gift articles online from www.amazon.com. At the same time, Sanjay purchased gift from olx.com. :
(a) Which website is related to C2C?
(b) Which website is related to B2C?
(c) What first step does Abhay need to follow?

Solution:
a) Olx.com website is related to C2C.
b) www.amazon.com website is related to B2C.
c) Registration is the first step in online shopping. Therefore Abhay needs to do registration first.

2 thoughts on “12th OCM Question Paper 2022 with Solution | Maharashtra Board (Download Free Pdf)”

Leave a Comment