12th OCM 2nd chapter exercise (Functions of Management) Maharashtra Board – Free Solution

Table of Contents

Q.1 D) State whether the following statements are true or false.

1) Every function of management is not based on planning. (False)
2) Specialization in activities leads to increase in organizational efficiency. (True)
3) Qualified, efficient and skilled work force is always an asset of the organization. (True)
4) Cooperation is not necessary for smooth flow of organizational activities. (False)
5) Coordination motivates the employees to take initiative while completing their assigned task. (True)
6) Standards are not set for every performance in controlling function. (False)

Q.1 E) Find the odd one.

1) Planning, Organizing, Staffing, Writing.
2) Selecting, Training, Co-ordinating, Placing

Q.1 F) Complete the sentences.

1) The tasks of getting the things done by others is known as Management .
2) The functions of manager start with Planning .
3) The Directing function of management initiates action.
4) Recruitments are done under Staffing function.
5) Planning is the fundamental function of management.
6) Co-ordinating integrates departmental activities for achieving common goal of the organization. 
7) Controlling is the last function of management.

Q.1 G) Select the correct option from the bracket.

1) Planning is a detailed programme of (present/future/past) course of action. (Future)
2) Directing is a responsibility of (manager/workers/people) at all levels. (manager)
3) Qualified, efficient and skilled workforce is always an (liabilities/assets/expenses) of the organization. (assets)

Q.1 H) Answer in one sentence.

1) What is management?
Answer:
The tasks which are taken to achieve organizational goal is called management. Management is a set of principles which relate to the various functions such as planning, organizing, staffing, directing, coordinating, controlling etc. which are helpful in achieving organizational goals. 

2) What is planning?
Answer:
Planning is an intellectual process of logical thinking and rational decision making. It focuses on organization’s objectives and develops various courses of action.

3) What is staffing?
Answer:
Staffing is the process of attracting, recruiting, selecting, placing, appraising, remunerating, developing and retaining the best workforce.

4) What is directing?
Answer:
Directing is the soul of management function. It is the process of instructing, guiding, communicating, inspiring, motivating and supervising the employees to achieve predetermined goals of an organization.

5) What is controlling?
Answer:
Controlling is a function of comparing the actual performance with the predetermined standard performance. It measures deviation, if any, identifies the causes of deviation and suggests corrective measures

Q.1 I) Correct the underlined word and rewrite the following sentences.

1) Factors of business environmert are always fixed.
Answer: changing

2) Staffing is concerned with machines.
Answer: humans

3) Directing is a function of comparing the actual performance with the predetermined performance.
Answer: Controlling

4) Co-ordination helps to maximize the wastage of resources and controls the cost of work.
Answer: Minimise

5Controlling measures are rigid to some extent.
Answer: flexible

Q.1 J) Arrange in proper order.

1Controlling, Organizing, Planning.
Answer: Planning, Organizing, Controlling

2) Directing, Co-ordinating, Staffing.
Answer: Staffing, Directing, Co-ordinating

Q.2 Explain the following terms / concepts.

1) Management
Answer:
The tasks which are taken to achieve organizational goal is called management. Management is a set of principles which relate to the various functions such as planning, organizing, staffing, directing, coordinating, controlling etc. which are helpful in achieving organizational goals.
According to Henry Fayol, “To manage is to forecast and to plan, to organize, to command and to control.”

2) Planning
Answer: Planning is the basic function of management. Every function of management is based on planning. It includes deciding the things to be done in advance. Planning is an intellectual process of logical thinking and rational decision making. It focuses on organization’s objectives and develops various courses of action.
James Stoner: “Planning is the process of establishing goals and a suitable course of action for achieving these goals.”

3) Organizing
Answer:
Organizing is the process of identifying, bringing the required resources together such as men, money, material, machine and method, grouping and arranging them properly for achieving the objectives. This function is important for execution of the plans which have been prepared by top level management people.
The synchronization and combination of workforce, physical, financial and information resources are established in the process of organizing.

4) Staffing
Answer: Staffing is the function of execution according to plan and organizational structure. It is the process of attracting, recruiting, selecting, placing, appraising, remunerating, developing and retaining the best workforce. Overall growth and success of every venture is based on appropriateness of staffing function.
The function emphasizes managing human and not material or financial resources.

5) Directing
Answer: Directing is the soul of management function. It is the process of instructing, guiding, communicating, inspiring, motivating and supervising the employees to achieve predetermined goals of an organization. Direction is a continuous function initiated at top level and flows to the lower level through organizational hierarchy. It is a continuous managerial process that goes on throughout the tenure of the organization.

Solution of other subjects
Solution of all Chapters of OCM
123456789101112

17 thoughts on “12th OCM 2nd chapter exercise (Functions of Management) Maharashtra Board – Free Solution”

Leave a Comment