12th OCM 2nd chapter exercise (Functions of Management) Maharashtra Board – Free Solution

Table of Contents

Q.5 Answer in brief.

1) Explain any five points of importance of planning.

Answer: Refer to question number 8 (1) – Write any 5 to 6 points with an explanation.

2) Explain any five points of importance of organizing.

Answer: Refer to question number 8 (2) – Write any 5 to 6 points with an explanation.

3) Describe any five points of importance of staffing.

Answer: Refer to question number 8 (3) – Write any 5 to 6 points with an explanation.

4) Explain any five points of importance of directing.

Answer: Refer to question number 8 (4) – Write any 5 to 6 points with an explanation.

5) Des any five points of importance of co-ordinating.

Answer: Refer to question number 8 (5) – Write any 5 to 6 points with an explanation.

Q.6 Justify the following statements.

1) Planning is the first function of management.
Answer:
a) Planning is the basic and first function of management.
b) Every function of management is based on planning.
c) It includes deciding the things to be done in advance. Planning is an intellectual process of logical thinking and rational decision making.
d) Designing a proper planning and implementing accordingly is the key for achieving the objectives of an organization.
e) Unless the plan is ready, other management functions such as organizing, staffing etc. cannot be undertaken. thus, planning is the first function of management.

2) Controlling is the last function of management.
Answer:

a) Controlling is a function of comparing the actual performance with the predetermined standard performance. b) It measures deviation, if any, identifies the causes of deviation and suggests corrective measures.
c) The process of controlling helps in formulation of future plans also.
d) The effectiveness of planning function can be determined with the function of controlling.
e) The function of management ends with controlling.
Thus, Controlling is the last function of management.

3) Organizing facilitates administration as well as operation of the organization.
Answer:
a) Organizing process leads to identify and too group the activities.
b) Grouping and assigning the activities is the task of administration whereas processing according to it is operational activity.
c) Due to proper grouping of the tasks and the employees, there is increase in production and reduction in wastage.
d) Duplication of work is restricted and effective delegation becomes possible.
e) Thus, organizing facilitates administration as well as operation of the organization.

4) Right person at right job with right pay is the basic principle of staffing.
Answer:
a) The need of staffing arises since the initial period of organization.
b) Due to promotion, transfer, business expansion, retirement, resignation, accidents, death of employee etc. vacancies are created in organization.
c) In this context, staffing function plays very important role in organization.
d) Thus, Right person at right job with right pay is the basic principle of staffing.

5) Co-ordination between different functions and all levels of management is the essence of organizational success. 
Answer:
a) Co-ordination between different functions and all levels of employee is the essence of organization success.
b) It is an integration of different activities· which is essential for their smooth flow.
c) It establishes harmony among all the activities of an organization in achieving desired goal.
d) In an organization, a number of persons are working together to achieve a common goal. Their work is closely linked with each other.
e) Therefore, it becomes necessary to bring together the group efforts and harmonise them carefully. 

Q.7 Attempt the following.

1) Explain the importance of planning.

Answer: Refer to question number 8 (1) – Write any 5 to 6 points with an explanation.

2) Describe the importance of organizing.

Answer: Refer to question number 8 (2) – Write any 5 to 6 points with an explanation.

3) Explain the importance of staffing.

Answer: Refer to question number 8 (3) – Write any 5 to 6 points with an explanation.

4) Explain the importance of directing.

Answer: Refer to question number 8 (4) – Write any 5 to 6 points with an explanation.

5) Describe the importance of coordinating.

Answer: Refer to question number 8 (5) – Write any 5 to 6 points with an explanation.

6) Explain the importance of controlling.

Answer: Refer to question number 8 (6) – Write any 5 to 6 points with an explanation.

Solution of other subjects
Solution of all Chapters of OCM
123456789101112

17 thoughts on “12th OCM 2nd chapter exercise (Functions of Management) Maharashtra Board – Free Solution”

Leave a Comment